Skip to main content

Blog: Klimaatalliantie, een goed idee?

In tien jaar tijd halveert Rotterdam de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Aldus het Rotterdams klimaatakkoord. Eén van de belangrijke onderwerpen daarbij is de mobiliteit en het wagenpark. Volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) markeert het Rotterdams klimaatakkoord een keerpunt voor de havenstad. 'Van oudsher zijn we een grote vervuiler. Daar willen we voorgoed vanaf. Onze ambitie is om binnen tien jaar koploper duurzaamheid te worden. Met een schone en circulaire economie en de groenste haven van de wereld.'

Het is met dat in het achterhoofd dat in Rotterdam de Klimaatalliantie Duurzame Mobiliteit is gestart. Een netwerk van Rotterdamse bedrijven, De Verkeersonderneming en de gemeente Rotterdam. Gezamenlijk wisselen zij kennis en ervaring uit over maatregelen om de CO₂-uitstoot van hun woon-werk en zakelijk verkeer minimaal te halveren voor 2030.

We kunnen veel leren van de bedrijven die hier mee bezig zijn. Op https://ways2go.nl/nl/duurzamemobiliteit/ staan voorbeelden van wat andere bedrijven doen. Het Erasumus Medisch Centrum richtte bijvoorbeeld een taskforce op om invulling te geven aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. En één van de praktische maatregelen is dat ze een aantrekkelijke vergoeding voor de aanschaf van een fiets verstrekken aan medewerkers.

Arcadis kreeg door de CO2 uitstoot te meten, inzicht in het feit dat het overgrote deel kwam door het reizen van medewerkers. Ze besloten alle vestigingen te verhuizen naar locaties op loopafstand van het station. En mensen kunnen altijd een elektrische fiets of auto vanaf het kantoor pakken om een afspraak te bezoeken.

Quion geeft medewerkers met een leaseauto de mogelijkheid om te carpoolen, de trein te nemen en te fietsen. Want die medewerkers belonen ze door het budget dat ze krijgen omhoog te schroeven. Ook stelt Quion haar parkeerplaats ’s avonds ter beschikking voor de buurt. Zo kunnen bewoners van Fascinatio bij Quion hun elektrische auto’s opladen.

De Kramer Group, die in op- en overslag van containers doet op de Maasvlakte, is natuurlijk niet uitgelezen goed te bereiken met het ov, zeker niet voor de ploegendiensten die gedraaid worden. Toch kiezen ook zij ervoor om de mobiliteit te verduurzamen. Zo hebben ze een shuttle rijden tussen de Waalhaven en de Maasvlakte waarmee ze veel vrachtwagens van de weg halen.

Vragen hierover? Neem contact op met Mobiliteitsmakelaar van De Verkeersonderneming Elske van de Fliert: 06-18690896 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.