Skip to main content

Blog: Reiskosten reizen de pan uit, voor werkgever en werknemer

Het is zover: Prinsjesdag. En daarmee ook duidelijkheid over de maximale hoogte van de onbelaste reiskostenvergoeding. Die gaat namelijk omhoog in de komende jaren. Mooie geste naar de werknemer, maar als werkgever kan het een aardige kostenpost zijn.

Kijken we concreet naar wat de impact is, dan lijkt twee of vier cent niet zoveel, maar in het totaal kan het oplopen. Een werkgever met 50 medewerkers in dienst die gemiddeld 20 kilometer moeten reizen om op het werk te komen, betaald ruim 5.000 euro meer wanneer de vergoeding van negentien naar eenentwintig cent gaat (als die medewerkers gemiddeld drie dagen in de week naar kantoor komen) en ruim 8.000 euro meer wanneer die in 2024 naar tweeëntwintig cent gaat.

Het is natuurlijk fijn voor de medewerker dat de reiskostenvergoeding omhoog gaat. Maar wat veel medewerkers niet door hebben is dat een auto duurder is dan wat de reiskostenvergoeding dekt. Het Nibud heeft hier goede informatie over.

Een rekenvoorbeeld: als een medewerker 20 kilometer moet reizen om op het werk te komen en deze doet dat vier dagen in de week, dan kost dat in totaal bijna 3.500 euro. Als alleen gerekend wordt met de variabele kosten, dan zijn die altijd nog 24 cent per kilometer voor een compacte klasse auto, oftewel ruim 1.700 euro per jaar. Het mag duidelijk zijn dat noch 19, noch 21, noch 23 cent deze kosten dekt. Een paar honderd euro legt de medewerker toe op de variabele kosten, ongeveer 2.000 euro als ook de vaste kosten worden meegenomen.

Wat dat betreft is fietsen een heel stuk goedkoper. Een fiets van 1950 euro die in drie jaar (een korte periode dus) wordt afgeschreven en waarop een medewerker elke week vier dagen in de week naar kantoor komt die op twaalf kilometer afstand woont, kost per kilometer, inclusief het onderhoud, zestien cent. Per jaar ruim 100 euro die de medewerker overhoudt aan de reiskosten door op de fiets te komen, mooi meegenomen dus. Waarschijnlijker is dat de fiets wel een paar jaar langer mee gaat en dus per kilometer een stuk goedkoper wordt. Als men bijvoorbeeld zeven jaar met een fiets doet, dan is verschil tussen kosten voor de fiets en wat men krijgt aan kilometervergoeding, bijna 500 euro per jaar. Wilt u medewerkers meer laten fietsen, kan het slim zijn om ze dit eens voor te rekenen. Een rekenvoorbeeld kan worden opgevraagd, zie de gegevens hieronder.

En dan hebben we natuurlijk nog de brandstofkosten. Heeft u al berekend hoeveel u meer kwijt bent dit jaar? Handig om deze exercitie eens te doen en te kijken of het zin heeft om eens echt in te gaan zetten op zuinigere manieren van vervoer.

Heeft u vragen hierover of wilt u aan de slag? Neem contact op met Mobiliteitsmakelaar van Zuid-Holland Bereikbaar Elske van de Fliert: 06-18690896 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.