Skip to main content

Bestuurder (toch) niet hoofdelijk aansprakelijk pensioenbijdragen pensioenfonds?

Auteur: De Haij en van der Wende Advocaten

Bij vonnis van 14 november 2018 heeft de rechtbank Rotterdam een bestuurder van een onderneming veroordeeld tot betaling van €545.171,83 aan pensioenbijdragen aan Pensioenfonds Zorg en Welzijn. De bestuurder had volgens de rechtbank bij het pensioenfonds niet tijdig schriftelijk melding van betalingsonmacht gedaan.  Het vonnis leidt uiteindelijk tot cassatie bij de hoge Raad waarin  de procureur-generaal concludeert dat de bestuurder niet aansprakelijk is.

De procureur-generaal concludeert in cassatie dat in dit geval de schriftelijk mededeling van betalingsonmacht niet nodig was, omdat de vennootschap in 2008 een betalingsregeling met het pensioenfonds had gesloten. Het pensioenfonds had daardoor kennis van de betalingsonmacht en was in staat een redelijk oordeel te vormen over de oorzaken van de betalingsonmacht van de onderneming.

Aangezien de Hoge Raad in het algemeen de conclusie van de procureur-generaal overneemt lijkt het goed af te lopen voor deze bestuurder. Om dergelijke discussies echter te voorkomen luidt het advies om bij de Belastingdienst en het pensioenfonds altijd schriftelijk mededeling te doen van betalingsonmacht!

Lees de volledige conclusie van procureur-generaal B.F. Assink hier: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:PHR:2021:522 

 

Juridisch advies

Themapartner

De Haij & Van der Wende is een gespecialiseerd, commercieel advocatenkantoor, gevestigd in Capelle aan den IJssel onder de rook van Rotterdam. We werken voornamelijk voor ondernemingen en (non-profit) organisaties. We adviseren cliënten op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, vastgoedrecht en ruimtelijke ordeningszaken.

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u eens met onze Themapartner van gedachten wisselen?