Skip to main content

Lomans: werken aan en in een duurzame omgeving

Gepubliceerd op: woensdag 09 februari 2022 | 9:19

Op zoek naar duurzaamheid in de praktijk? Zoek niet verder, maar bezoek het gloednieuwe kantoorpand van Lomans Capelle B.V. aan de Barckalaan 10 in Capelle aan den IJssel. Duurzaamheid is er de normaalste zaak van de wereld. Als een bureautafel, een kop koffie of brood op de plank.

Er ging een jarenlange periode van filosoferen, berekenen en analyseren vooraf aan de uiteindelijke totstandkoming van het prachtige kantoorpand dat in december 2020 werd opgeleverd. Over ieder detail is nagedacht, zo zal later blijken tijdens een boeiende rondleiding door het pand. Maar allereerst… wat dóet Lomans eigenlijk precies? Vestigingsmanager Hugo Overakker legt uit:

‘Lomans is van oorsprong een Amersfoorts bedrijf, opgericht in 1918. Het was toen nog een winkel. Anno 2021 kent Lomans twee vestigingen en noemen wij onszelf totaalinstallateur. Onze activiteiten leunen op vier pijlers: Elektrotechniek, Werktuigkunde, Smart Buildings en Safety & Security. Op ieder onderdeel speelt duurzaamheid een zeer prominente rol.’

Los van de wettelijke verplichtingen die de overheid voorschrijft, kan duurzaamheid pas een rol spelen als alles en iedereen doordrongen is van de nut en noodzaak ervan. Dat is stap één: de filosofie van de wil. Stap twee is de uitwerking ervan. Aan de tekentafel. Lomans installeert nieuwe en renoveert al bestaande kantoorpanden, gemeentegebouwen, scholen, distributiecentra, et cetera. Hugo Overakker:

‘Voordat een eerste streep op papier staat overleggen we met een opdrachtgever op welke onderdelen verduurzamingsverbeteringen kunnen worden gerealiseerd. Dit geldt voor nieuwe maar ook voor te renoveren panden. Denk aan materiaalkeuze, isolatie, water en licht, sanitair, zonnepanelen, gas of elektriciteit, vermindering van de CO2-uitstoot, noem maar op. We berekenen desgewenst voor een klant op welke termijn een bepaalde investering terugverdiend zal worden. Loop maar eens mee.’

Op het moment dat we een rondje door het kantoorpand willen maken, breekt de felle zon door de ruime ramen van de ontvangstruimte waarin het gesprek plaatsvindt. Zonder één druk op de knop gaat de zonwering buiten omlaag waaraan de ledverlichting binnen zich automatisch aanpast. Hugo Overakker lacht: ‘Dit is nu Smart Building. Wij hoeven niets te doen. De temperatuur en de CO2 waarde binnen worden automatisch aangestuurd door tal van sensoren die reageren op onder meer weersomstandigheden buiten. Met een QR-code bij de entree van iedere kantoorruimte wordt je app op je smartphone geopend waarmee je ook nog eens je persoonlijke voorkeuren kunt instellen. Bovendien zal je zien dat alle kantoorruimtes zijn voorzien van flatscreens waardoor alle medewerkers altijd en overal zoom- of teammeetings kunnen houden om onnodige reiskilometers tot een minimum te beperken.’

De technologie staat bij Lomans in dienst van de duurzaamheid. Zo kan het dus ook. De rondleiding die volgt is alleszeggend. Lomans heeft overduidelijk werk gemaakt van duurzaamheid. Op ieder niveau. Ik staar naar knappe koppen die op hun beurt naar 3D-bouwtekeningen op hun beeldschermen staren. Iedere millimeter van een pand wordt in beeld gebracht.

Verspilling heet de vijand, besparing heet de bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverandering. Op de centrale gangen staan bakken waarin het gebruikelijke kantoorafval gescheiden wordt opgevangen, bij hoge vergadertafels staan diverse bureaufietsen, er is op de begane grond een heuse fitnessruimte aanwezig, op het buitenterrein staan e-bikes en op de parkeerplaats staan meerdere laadpalen waaronder een snellaadpaal voor spoedgevallen van de monteurs van Lomans.

‘Niet over alles is nagedacht beste Hugo’, zeg ik triomfantelijk als ik wijs naar een behoorlijke plas water op een afgebakend drassig veldje midden op het parkeerterrein.


“Bij Lomans staat de technologie in dienst van de duurzaamheid.”
- HUGO OVERAKKER


‘Hahaha nee zelfs die plas water heeft een reden…’, antwoordt Hugo met een trotse van-oor-tot-oor glimlach, ‘…wel eens gehoord van een wadi? Wadi staat voor Water Afvoer Drainage Infiltratie. Om te voorkomen dat de rioleringen vollopen na hoosbuien zoals die van vandaag vangen we overtollig hemelwater op in deze wadi die een zuiverende werking heeft op de bodem eronder. Slim toch?’

De wadi bleek zo vruchtbaar dat er de voorgaande maanden spontaan pompoenen tot bloei bleken te komen – dezelfde pompoenen hebben nu een decoratieve functie en zijn qua kleur, omvang en materie in perfecte harmonie met de houten buitenwanden die om en om worden afgewisseld met panelen waarop klimop planten hun werk doen.

Hugo Overakker is zeer terecht apentrots op dit toekomstbestendige pand dat met circulair beton tot stand kwam. Alle slimme constructienoviteiten en bouwbijzonderheden dragen stuk voor stuk concreet bij aan een beter leef- en werkmilieu. Geen Willie Wortelachtige Spielerei. In de entreehal laat Hugo een ingelijst certificaat zien:

‘Dit komt van De Groene Jongens, een Utrechts duurzaamheidsadviesbureau. Zij hebben ons vóór en tijdens de bouw van dit pand veel adviezen gegeven, want wij hebben de wijsheid natuurlijk ook niet in pacht. Kijk maar. Op het gebied van Energie, Milieu en Gezondheid scoren we een 8, op Gebruikskwaliteit een 8,6 en op Toekomstwaarde zelfs een 9,2.’

We zijn er bijna, totdat mijn oog valt op een doos van de Cliniclowns. Lomans laat niets aan het toeval over, achter ieder aspect schuilt een gedachte, en dat moet dus ook voor deze doos gelden:

‘Goed gezien, dat zit als volgt: ieder team van Lomans is verplicht minimaal één dag per jaar mee te draaien met een non-profit organisatie. Denk aan de voedselbank, een zorginstelling of dus een organisatie als Cliniclowns. Duurzaamheid betekent ook je betrokkenheid tonen en je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Zo simpel is het.’

Was duurzaamheid maar voor iedereen zo vanzelfsprekend als Hugo Overakker het deze onstuimige herfstochtend schetste. De verduurzamingsfilosofie van Lomans is een toonbeeld van innovatie, durf en voortschrijdend inzicht en komt tot uiting in het indrukwekkende kantoorpand waar gewerkt wordt áán en ín een duurzame omgeving.