Skip to main content

Blog: Dit regel je voor collega’s die de hele winter doorfietsen

Ken jij ze? Collega’s die zich door weer en wind niet laten tegenhouden maar elke dag gewoon vrolijk op de fiets naar het werk komen? Ze zijn er natuurlijk genoeg. Maar voor anderen is de drempel te groot. Toch zijn fietsers gemiddeld ruim een dag minder ziek per jaar en zijn mensen die fietsen naar het werk aantoonbaar gezonder. Ook stoten ze geen CO2 uit en nemen ze veel minder plaats in op de weg en op de parkeerplaats. Redenen genoeg dus om het fietsen te stimuleren. Maar hoe help je je collega’s nou de hele winter door te fietsen?

Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding

Mensen die het hele jaar doorfietsen weten het: als je maar goede kleding hebt, dan kom je droog en comfortabel aan. Of het nou regent en 5 graden is of de zon schijnt en je je bikini uit de kast kunt halen.
Je kunt je collega’s helpen door een goede regeling voor het aanschaffen van fietskleding te organiseren. Het kan ook helpen de mensen die al fietsen tips te laten delen met collega’s. Handige fietstassen waar ook goed een laptop in kan, fijne regenbroeken die je van binnen èn van buiten droog houden, prettige handschoenen waar je je telefoon mee kunt bedienen. Het is gewoon handig om dat te weten.

Een alternatief voorhanden

Mensen die normaal op de fiets komen, moeten een alternatief voor handen hebben. Want soms is de band lek, regent het tè hard of ben je toch te laat uit bed gekomen…
Stimuleer dus dat mensen van te voren onderzoeken hoe ze kunnen reizen als ze niet met de fiets kunnen komen. Nemen ze een keer de auto? Of de bus of trein? En hoe lang duurt dat dan en waar stap je op? Als je dat nog moet verzinnen als je net een fiets met lekke band uit de schuur haalt, is het te laat.

Zichtbaar zijn is essentieel

Het is echt belangrijk om op drukke wegen, en waar hebben we die nou niet tegenwoordig, goed zichtbaar te zijn. Dus kom collega’s tegemoet in de kosten voor goede fietsverlichting, reflectiemateriaal of zichtbare kleding. En schilder een mooi fietspad van de ingang van het terrein naar de stalling.

Fietspoolen

Net als dat je kunt carpoolen, kan je ook fietspoolen. Zeker in de winterperiode als het vroeg donker is en laat licht, kan het helpen als mensen met elkaar mee kunnen rijden. Veel mensen vinden het vervelend om alleen in het donker te fietsen.

Onderhoud van de fiets

Natuurlijk is onderhoud van je fiets ook belangrijk. En daarin kan je al werkgever helpen door bijvoorbeeld twee keer per jaar een fietsenmaker op de zaak te laten komen, die even de fietsen langs loopt. Juist ook in de winter, want dan is het extra belangrijk dat de remmen het goed doen. Overigens een fietspomp neerzetten is heel simpel, maar is ook gewoon een hele fijne manier om je fietsende collega de winter door te helpen.

Wil je horen hoe andere werkgevers dit doen? Log dan in op ons webinar van 11 november. Hier vind je alle informatie.

Heeft u vragen hierover of wilt u aan de slag? Neem contact op met Mobiliteitsmakelaar van Zuid-Holland Bereikbaar Elske van de Fliert: 06-18690896 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.