Skip to main content

Blog: Fietsenstalling: feestvreugde of fiasco?

Van een rek bij de voordeur tot een afgesloten ruimte met stopcontacten. Fietsenstallingen op het werk lopen nogal eens uiteen in uitvoering. Hoe is dat bij u? Kunnen medewerkers die op de fiets komen op een beetje knappe manier de fiets kwijt?
In het vorige blog gaven we al aan dat de gemeente Rotterdam van een bronzen certificaat voor een Fietsvriendelijk bedrijf naar een gouden certificaat gingen. En misschien kunt u ook wel stappen maken.


Belangrijk om te beseffen is in ieder geval dat steeds meer mensen naar het werk willen fietsen. Fietsen in Nederland is natuurlijk altijd al onderdeel geweest van onze vervoermiddelenmix, maar zelfs in Nederland is de populariteit van het fietsen in de afgelopen jaren gestegen. Een derde meer mensen wil fietsen of een fiets kopen dan voor de coronapandemie. En de nummer één reden is om meer dagelijkse beweging te krijgen als onderdeel van een routine. Dat staat in het rapport te lezen dat Shimano jaarlijks uitbrengt (pagina 12-13).

Als de fietsenstalling dan vervolgens volledig open, onverlicht en vol met obstakels is, nodigt dit niet uit om lekker met de fiets naar het werk te gaan. Ook het neerzetten van een bedrijfsfiets waarmee mensen even een kort ritje kunnen doen, is niet ideaal op zo’n locatie.

Het fietsvriendelijk bedrijf certificaat kijkt naar onderwerpen als omkleedruimte, aantallen fietsparkeerplekken per zoveel medewerkers, fietsontsluiting, het stimuleren van fietsen en het ontmoedigen om met de auto te komen.

Maar ook zoiets simpels als het kunnen opladen van een elektrische fiets is natuurlijk welkom. Het gebruik van vakken in plaats van rekken geeft de vrijheid voor mensen die een afwijkende of bakfiets hebben. Alleen al het neerzetten van een fietspomp is een geste die het goed doet onder fietsers.

Als u aan de slag wilt met de fietsenstalling, kan het wel fijn zijn om inspiratie op te doen. Daarom hebben we een inspiratiegids ontwikkelt. Deze laat zien hoe een goede fietsenstalling op het werk eruit ziet en ook hoe het toch vooral nìet moet.

Wilt u deze inspiratiegids ontvangen, neem dan even contact op met Elske van de Fliert, de contactgegevens staan hieronder.

Mobiliteitsmakelaar van Zuid-Holland Bereikbaar
Elske van de Fliert
06-18690896
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.